JANUARI (louwmaand)
Als de dagen lengen, gaat de winter strengen.
- Maak in de wintermaanden plannen voor het nieuwe seizoen. Wilt u iets veranderen in uw tuin en wat. Grote ingrepen moet u ruim van te voren plannen en een eventueel een afspraak maken met een hovenier. Kijk ook eens wat u aan bv eenjarige wil zaaien. Het assortiment om zelf te zaaien is veel groter dan bij tuincentra en op plantenmarkten te koop is.
- Planten van fruitstruiken (bij goed weer)
- Snoeien van fruitbomen en sierheesters bij geen vorst
- Oude en zieke takken van struiken kunnen nu verwijderd worden.
- Kijk geregeld of de opgeslagen kuipplanten, met name de bladhoudende soorten, niet uitdrogen. Geef met mate water.
- Controleer de vorstgevoelige bollen, knollen en kuipplanten in de winterberging geregeld op ziekten. Haal aangetast blad en bollen weg.
- Als het niet vriest, kunt u bladverliezende bomen en heesters planten.
- Controleert de kiemkracht van overgebleven zaad door wat zaad op een vochtige tissue in de vensterbank te leggen en zet er een glas over. Als de helft ontkiemt, is het zaad nog bruikbaar.
- Hyacinten, krokusjes, narcissen en tulpen kunt u in bloei trekken door ze op te potten en koel weg te zetten. Zet ze pas warmer als de bloemknoppen zichtbaar zijn.
- Bladverliezende bomen en struiken kunnen ’s winters gesnoeid worden. Snoei voorjaarsbloeiende heesters pas na de bloei!
- Zet de composthoop nog een keer om zodat deze in het voorjaar goed verteerd is.
- Geraniums (Pelargonium) kunnen nu gestekt worden. Neem stekjes van ca. 5 cm en zet ze in aparte potjes met potgrond. Zorg dat ze niet uitdrogen.
- Lucht de kuipplanten in de winterberging geregeld, door bij vorstvrij weer het raam open te zetten.
- Snijd winterstek van Forsythia, sering, buxus, Deutzia en hortensia. Zet ze in vochtig zand totdat ze in het voorjaar opgepot kunnen worden.